De spaarrentes in Nederland blijven maar dalen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgens cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) is in Nederland de spaarrente op rekeningen waarbij het tegoed direct opvraagbaar is gedaald naar een nieuw dieptepunt (zie onderstaande grafiek, klik voor vergroting).

3

Dat is niet zo heel vreemd. De ECB is de markt vol aan het pompen met liquiditeit door elke maand voor 60 miljard euro aan obligaties op te kopen. En daarnaast verstrekt de ECB elk kwartaal banken tegen een verwaarloosbare rente tientallen miljarden euro’s aan extreem langlopende leningen.

De ECB blijft sowieso nog tot september 2016 obligaties kopen. Daarnaast houdt de ECB voor de banken nog vier veilingen van de zogenoemde TLTRO-leningen. De balans van de ECB begint hierdoor aardig op te zwellen (zie tweede grafiek).

2

Al die liquiditeit betekent dat er weinig druk is op banken om voor de financiering van leningen deposito’s aan te trekken.

2. En over leningen gesproken: daar gebeurt helemaal niets mee. Uitstaande bankleningen in de eurozone zijn al jaren lang aan het stagneren (zie grafiek).

1

Logisch, want kredietwaardige partijen die daadwerkelijk willen lenen zijn schaars. Schuldniveaus in de eurozone zijn heel langzaam van een recordniveau aan het dalen (zie grafiek).

4

En hoge schuldniveaus en geen vraag naar krediet betekent bodemrentes.

De eurozone is momenteel op de meest pijnlijke manier de schuldniveaus aan het afbouwen: langzaam met hoge werkloosheid. De eurozone is namelijk te groot om zich uit de problemen te exporteren – de wereldeconomie heeft nu al moeite met het handelsoverschot van de eurozone. De andere twee oplossingen zijn inflatie (die is er niet) en defaults (politiek te gevoelig).

3. Die lage rente betekent dat het heel goed zou zijn als iemand gaat lenen en wat nuttigs gaat doen met het geld. Het liefst Duitsland, want het is waanzin dat het land niet leent om te investeren in zijn krakkemikkige en verwaarloosde infrastructuur.

Het Financieele Dagblad schreef woensdagochtend dat de Duitse regering nog eens 2,7 miljard euro opzij heeft gezet voor het wegwerken van achterstallig onderhoud in de infrastructuur. Hiervan gaat 500 miljoen euro naar de voor Nederland cruciale deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De krant haalt lobbyclub Transport en Logistiek Nederland aan, die zegt dat er alleen al in Noord-Rijland-Westfalen 3,6 miljard euro nodig is en dat er tientallen bruggen zo gammel zijn dat ze zijn afgesloten voor zware vrachtwagens.

Het kost Duitsland letterlijk niets om geld te lenen en te investeren in infrastructuur, investeringen die zichzelf terugbetalen in de vorm van hogere groei en daarmee iedereen helpen. Het land leent voor 10 jaar voor 0,75 procent lenen. Dat betekent dat obligatiebeleggers letterlijk Duitsland aan het smeken zijn meer obligaties uit te geven (zodat de rente stijgt). Maar vanwege de krankzinnige begrotingsdiscipline van minister van Financiën Schäuble is het land op het meest ongelegen moment zijn staatsschuld aan het afbouwen.

4. Ondernemend Frankrijk heeft er zin in, Griekse crisis of niet. Volgens statistiekbureau Insee steeg de index voor het Franse ondernemersklimaat van 97 in juni naar 99 in juli, de hoogste stand in vier jaar tijd en een punt onder het langjarig gemiddelde van 100.

Op dinsdag zei de Franse minister van Economische Zaken Macron in het parlement dat bedrijfswinsten zullen stijgen omdat de regering maatregelen heeft genomen om de arbeidskosten te verlagen. Daarnaast zei Macron dat de economie dit jaar 1 tot 1,2 procent zal groeien. Dat zou de sterkste groei sinds 2011 zijn. Toen groeide de economie met een nette 2,1 procent. De afgelopen drie jaar liet Frankrijk nauwelijks groei zien, maar dat was nog altijd beter dan de krimp in landen als Nederland, Spanje en Italië.

5. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietbeoordeling van Shell verlaagd met een trede naar AA-. Volgens S&P zorgt de overname van BG Group er voor dat de balans van de oliereus verzwakt. De vooruitzichten op de AA- rating zijn negatief, wat betekent dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de beoordeling verder wordt verlaagd. S&P’s rivaal Moody’s had naar aanleiding van de overname ook al de outlook voor Shell verlaagd naar negatief.

6. Piek iPhone? De koers van Apple is op dinsdagavond door het putje gegaan nadat het techbedrijf teleurstelde met de kwartaalcijfers. Apple bracht afgelopen kwartaal 47,7 miljoen iPhones aan de man, een groei van 35 procent op jaarbasis. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg hadden gemikt op 48,8 miljoen stuks. Voor het lopende kwartaal voorspelt Apple een omzet van 49 tot 51 miljard dollar, wat lager is dan de verwachting van 51,1 miljard dollar.

Apple komt eind dit jaar met nieuwe modellen iPhones, maar dat lijkt beleggers niet gerust te stellen. De markt voor smartphones begint meer en meer verzadigd te raken, en de vraag is hoe dit Apple gaat beïnvloeden. Die markt is nu nog erg lucratief, wat bevestigd werd door de nettowinstgroei afgelopen kwartaal met 38 procent naar 10,7 miljard dollar.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

7. Microsoft heeft afgelopen kwartaal zijn grootste verlies ooit geleden vanwege de geflopte overname van Nokia. De softwarereus moest 7,5 miljard dollar afschrijven op activa gerelateerd aan de overname van de mobiele tak van het Finse bedrijf. Daardoor leed Microsoft een nettoverlies van 3,2 miljard dollar op een 5 procent lagere omzet van 22,2 miljard dollar.

Microsoft boerde afgelopen kwartaal goed met clouddiensten als Office 365 en Azure, maar verkopen van Windows-besturingssystemen op nieuwe pc’s kelderden daarentegen met een pijnlijke 22 procent. Bovendien speelde de harde dollar Microsoft parten, iets waar veel Amerikaanse bedrijven over klagen. Microsoft lanceert aan het einde van de maand Windows 10 als opvolger van het lauw ontvangen Windows 8.

8. Het Griekse parlement gaat vandaag naar verwachting akkoord met de maatregelen die Athene moet doorvoeren om met de andere eurolidstaten aan tafel mogen te gaan zitten en de onderhandelingen over een derde bailout te starten. Om precies te zijn moet het Griekse parlement twee wetten aannemen: de Europese wetgeving voor het afwikkelen van banken; en juridische hervormingen die er voor moeten zorgen dat rechtszaken sneller worden afgehandeld. Premier Tsipras zal geen enkel probleem ondervinden om de wetten door het parlement te krijgen. Dankzij de steun van de oppositie werden vorige week de eerste vier wetten met een ruime meerderheid van 229 tegen 71 aangenomen.

9. De ECB kan vandaag wel weer eens de hand over zijn hart gaan strijken en de kredietkraan naar Griekse banken een klein beetje verder opendraaien. De raad van bestuur van de centrale bank vergadert vandaag over de ELA-noodfinanciering, die vorige week tijdelijk verhoogd werd met 900 miljoen euro naar 89,5 miljard euro. Een verdere verhoging van de limiet zou op zijn plaats zijn als beloning voor de goedkeuring door het Griekse parlement van de door de Europese schuldeisers geëiste wetgeving.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl